[Terkini] Kos Pemasangan Solar di Rumah

Mencari sumber tenaga alternatif yang mesra alam dan kos efektif semakin menjadi kebimbangan ramai orang.

Salah satu pilihan yang boleh dipertimbangkan ialah pemasangan panel solar di rumah.

Walau bagaimanapun, sebelum membuat keputusan untuk menerima pakai teknologi ini, adalah penting untuk memahami kos yang terlibat dalam proses memasang dan menggunakan panel solar.

Dalam artikel ini, kami akan membincangkan secara terperinci mengenai kos memasang solar di rumah dan cara mengira penjimatan kos yang berpotensi dalam jangka masa panjang.

Kelebihan Panel Rumah Suria

Selain mesra alam, kelebihan kos pasang solar di rumah ialah ia dapat menjimatkan kos bil elektrik sehingga 60%.

Tenaga elektrik yang dihasilkan oleh panel solar boleh digunakan secara langsung untuk mengecas tenaga, manakala selebihnya dialihkan ke grid yang akan mengurangkan pembayaran bil elektrik.

Panel Solar Boleh Dipasang di Mana-mana Iklim

Panel solar boleh digunakan dalam mana-mana iklim. Memang benar bahawa semakin banyak matahari panas, semakin banyak tenaga dihasilkan.

Walaupun begitu, semasa cuaca sejuk atau musim hujan, panel solar masih boleh berfungsi kerana sebelum ini mereka telah menyimpan banyak tenaga dari cahaya matahari.

Oleh itu, penduduk rumah masih mempunyai elektrik walaupun matahari tidak bersinar.

Malaysia sebagai negara tropika yang diterangi oleh matahari sepanjang tahun, adalah lokasi yang sesuai untuk menggunakan panel solar sebagai sumber tenaga.

Jom Baca : 9 Reka Bentuk Rumah Moden Kos Rendah Malaysia

Tidak Membutuhkan Atap Baru

Panel solar bergantung bukan sahaja pada pendedahan cahaya matahari tetapi juga di cerun bumbung.

Seperti yang kita tahu, secara amnya bumbung bangunan rumah di Malaysia adalah cerun.

Oleh itu, ia tidak memerlukan bumbung baru atau menukar bumbung untuk mendapatkan pencahayaan maksimum dari cahaya matahari.

Garansi Lama

Panel rumah solar mempunyai harga yang kompetitif, jadi jaminan yang ditawarkan biasanya agak panjang sekitar 25 hingga 30 tahun.

Tetapi perlu diingat, panel solar sendiri boleh kehilangan kecekapan mereka sebanyak 0.5 peratus setiap tahun. Oleh itu, ia memerlukan pembersihan dan penjagaan yang betul untuk bertahan.

Nilai Rumah Akan Meningkat

Memasang panel solar akan menjadikan nilai atau harga rumah meningkat, kerana ia mempunyai daya tarikan rumah mesra alam.

Selain itu, siapa yang tidak mahu hidup dengan bil elektrik kos rendah? Sekiranya anda menjual rumah, harganya mesti tinggi di pasaran!

Kos Penyelenggaraan yang Rendah

Secara umum, sistem tenaga solar tidak memerlukan banyak penyelenggaraan, jadi mereka mempunyai kos penyelenggaraan yang rendah.

Walaupun begitu, panel solar perlu dipertimbangkan untuk memastikan ia bersih. Untuk melakukan ini, anda boleh menghubungi syarikat pembersihan khusus yang menawarkan perkhidmatan ini.

Penyongsang biasanya merupakan satu-satunya bahagian yang perlu diganti selepas 10 tahun, kerana ia berfungsi untuk menukar tenaga suria menjadi elektrik.

Selain penyongsang, kabel itu juga memerlukan penyelenggaraan untuk memastikan sistem tenaga solar berfungsi dengan cekap.

Jom Baca : Cara Mengitung Kos Renovate Rumah agar Jimat Wang


Kelemahan Panel Rumah Suria

Sila ambil perhatian, bahawa kos memasang panel solar agak tinggi. Kos yang ditanggung termasuk bayaran untuk panel solar, inventori, bateri, kabel, serta yuran berguna untuk pemasangan.

Melaporkan dari Kompas.com harga memasang panel solar untuk rumah adalah sekitar RM 9830, panel solar boleh menghasilkan 3,145 kWj setahun atau bersamaan 262 kWj sebulan.

Harga yang dibayar pastinya dapat menjimatkan bil elektrik sebulan sehingga RM 110.

Sangat Bergantung Kepada Cuaca

Kelemahan panel rumah solar ialah mereka bergantung kepada cahaya matahari untuk mengumpul tenaga suria dengan berkesan.

Jika pada musim hujan dan mendung, panel solar tidak dapat memberikan tenaga yang berkesan kepada sistem tenaga.

Penduduk yang memasang panel solar rumah perlu mengambil kira perkara ini.

Jom Baca : 10 Deco Rumah Kos Rendah 2 Tingkat Minimalis

Menggunakan Banyak Ruang

Memasang panel solar di dalam rumah memerlukan banyak ruang kerana selain cukup besar, beberapa saiz bumbung tidak mencukupi untuk menampungnya.

Lebih-lebih lagi, jika bilangan panel solar yang dikehendaki mempunyai jumlah yang besar, ia memerlukan bumbung dengan kawasan yang besar juga.

Ini kerana lebih banyak tenaga elektrik yang dihasilkan, lebih banyak panel solar diperlukan kerana mereka ingin mengumpul sebanyak mungkin cahaya matahari.

Sebagai alternatif, jika ia tidak boleh dipasang di atas bumbung maka ia boleh dipasang pada beberapa panel di halaman, tetapi ia mesti mempunyai akses kepada cahaya matahari langsung.

Penyimpanan Tenaga Suria Mahal

Tenaga dari matahari mesti digunakan dengan serta-merta atau boleh disimpan dalam bateri yang besar.

Bateri ini digunakan dalam sistem solar luar grid, jadi ia boleh dicas pada siang hari dan digunakan pada waktu malam.

Walaupun ini adalah penyelesaian yang hebat dan kos efektif untuk menggunakan tenaga solar sepanjang hari, penyimpanan solar agak mahal.

Untuk mengatasi masalah ini, anda boleh menggunakan tenaga solar pada siang hari dan menggunakan grid kuasa pada waktu malam.

Nah, itulah tambah tolak memasang panel solar di dalam rumah. Harap maklumat di atas membantu, ya.

Originally posted 2023-03-01 01:00:00.

Leave a Comment