10 Deco Rumah Kos Rendah 2 Tingkat Minimalis

Harga tanah yang tinggi di kawasan bandar menjadi masalah kepada golongan muda, terutamanya mereka yang baru berkeluarga dan tidak mempunyai rumah.

Pejabat cenderung terletak di kawasan bandar dan membeli atau membina rumah di kawasan pinggir bandar akan menyukarkan untuk mengakses tempat kerja.

Secara amnya, reka bentuk rumah 2 tingkat yang membawa reka bentuk minimalis bersaiz kecil hingga sederhana, yang akan menjimatkan kos anda dalam membina rumah dengan menggunakan ruang menegak.

1. Rumah 2 tingkat batu bata konkrit

Rumah 2 tingkat kos rendah ini menggunakan bahan rumah murah dalam bentuk bata konkrit dengan lantai konkrit tanpa seramik untuk mengurangkan kos pembinaannya.

Bahagian dalam dan luaran tidak disalut dengan cat, hanya mendedahkan permukaan bahan konkrit, dan mereka masih kelihatan cantik.

Jom Baca : Gambar Deco Dapur Rumah Flat Kos Rendah Paling Best

2. Minimalism Bumbung Rata

Reka bentuk pelan rumah 2 tingkat kos rendah ini membawa konsep minimalis terbuka, di mana bahagian depan rumah menggunakan dinding sebagai pintu dan tingkap.

Reka bentuk rumah 2 tingkat ini tidak menggunakan bumbung curam tetapi bumbung rata. Dari sisi estetik, reka bentuk rumah minimalis 2 tingkat kelihatan cantik walaupun kecil.

3. Rumah 2 Tingkat yang Super Slim Tapi Panjang

Rumah super langsing ini adalah kerja arkitek Jepun Kouichi Kimura. Mempunyai lebar hanya 2.7 meter, reka bentuk rumah 2 tingkat ini mempunyai panjang 27 meter.

Walaupun sempit, keperluan ruang di rumah ini dapat dipenuhi berkat ruang menegak dan memanfaatkan panjang tanah yang ada.

Jom Baca : 7 Ide Deko Ruang Tamu Rumah Kos Rendah di Malaysia

4. Gabungan unsur kaca dan kayu

Memohon konsep semula jadi, reka bentuk deko rumah teres 2 tingkat kos rendah ini mempunyai reka bentuk dalaman minimalis yang menggunakan elemen kayu dan kaca.

Jarak dari permukaan lantai ke siling rumah cukup tinggi sehingga rumah kelihatan besar dari dalam.

5. Rumah Minimalis Kecil 2 Tingkat

Dekorasi rumah teres 2 tingkat kos rendah gaya minimalis moden yang kecil ini sesuai untuk keluarga baru dengan 2 orang anak.

Walaupun saiznya kecil, kesan keanggunan dan kemewahan, dan cantik timbul dari persekitaran hijau halaman dan taman rumah.

Jom Baca : Inspirasi Deco Rumah Teres Kos Rendah Malaysia

6. Kelihatan Unik dengan Bentuk Minimalis Segi Empat Tepat

Rumah 2 tingkat yang unik ini sebenarnya mempunyai 3 tingkat, tetapi tingkat bawah digunakan sebagai garaj.

Di kawasan bandar yang sangat padat, tanah untuk kereta letak kereta boleh dimulakan dengan membina garaj seperti ini.

7. Rumah Bandar Rasa Kotej

Kesan pertama yang diperolehi daripada reka bentuk rumah 2 tingkat ini adalah rumah berbentuk seperti pondok di pantai.

Menggunakan kaca untuk bahagian depan rumah, keamatan cahaya yang masuk pada siang hari boleh mencukupi.

Anjung depan rumah boleh digunakan sebagai tempat untuk berehat jika terdapat tempat letak kereta selain teres.

Jom Baca : [Terkini] 5 Plan Rumah 2 Bilik Kos Rendah Paling di Syorkan

8. Klasik dan Elegan dengan Luaran Putih

Reka bentuk rumah minimalis 2 tingkat kecil tidak bermakna ia tidak boleh kelihatan cemerlang, anda tahu! Rumah 2 tingkat kecil ini berjaya membuktikannya.

Warna cat luar putih yang sejuk di dinding luaran dengan reka bentuk bangunan minimalis klasik menjadikan rumah ini kelihatan lebih menarik. Dijamin untuk memukau semua orang yang melintasinya!

9. Bahagian Atas Rata berbentuk Kiub Rumah 2 Tingkat

Rumah satu ini berbentuk seperti kiub dengan bumbung rata.

Dengan bentuk seperti ini, anda boleh mendapatkan bilik yang lebih luas supaya anda boleh meninggalkan tanah untuk halaman atau anjung belakang rumah.

Jom Baca : [Terkini] 5 Plan Rumah 4 Bilik Kos Rendah Paling Best

10. Lebih lebar dengan Bumbung Tambahan

Reka bentuk rumah 2 tingkat ini menggunakan bumbung sebagai bumbung yang boleh diakses melalui tangga sisi luar di beranda tingkat 2.

Ruang tambahan di atas bumbung boleh digunakan sebagai tempat untuk berehat atau pakaian kering.

Anda perlu ingat, reka bentuk rumah yang bergaya juga mesti seimbang dengan susunan perabot di dalam rumah supaya rumah selesa untuk didiami.


Originally posted 2023-02-25 01:00:00.

Leave a Comment