9 Reka Bentuk Rumah Moden Kos Rendah Malaysia

Anda pasti mahu mempunyai tempat tinggal dengan reka bentuk yang cantik dan menyenangkan sebagai tempat berehat dan menetap.

Walau bagaimanapun, selalu dibayangkan bahawa membina rumah impian yang indah memerlukan kos yang besar.

Ternyata persepsi sedemikian tidak lagi terpakai. Anda boleh mempunyai reka bentuk rumah yang cantik dengan kos yang rendah.

Dengan pembangunan dan kemajuan teknologi, membina kediaman impian dengan kos yang rendah telah menjadi sangat mungkin.

Reka bentuk rumah moden hari ini menggunakan seni bina bangunan yang mampan dan menjimatkan kos.

Membuang pemikiran rumah indah impian hanya boleh dimiliki dengan pengorbanan kewangan yang besar.

Dalam artikel ini, Kania akan mengkaji reka bentuk rumah yang cantik dengan kos yang rendah daripada berkongsi di seluruh dunia yang boleh menjadi inspirasi anda untuk membina sebuah rumah!

Reka Bentuk Rumah Indah “Casa Prefabricada” – Casas Cube

Reka bentuk rumah kos rendah modular boleh menjadi salah satu alternatif untuk reka bentuk rumah yang indah dengan kos yang rendah.

Sebagai contoh, firma seni bina Sepanyol Casas Cube merancang rumah modular dengan saiz 75 m² yang kelihatan elegan dari luar dan dalam.

Rumah ini mempunyai pilihan 2 atau 3 bilik tidur. Bahan-bahan yang digunakan untuk membina rumah dengan reka bentuk ini agak murah dan mudah dicari, seperti rockery, besi, dan kayu.

Dari segi pencahayaan, rumah indah yang dibuat oleh arkitek Spanybool Casa Prefabricada mempunyai tingkap yang luas supaya ia mendapat intensiti cahaya matahari yang mencukupi pada siang hari.

Rumah yang indah ini dilengkapi dengan dalaman minimalis seperti rumah moden secara umum dan penggunaan lantai kayu yang mencantikkan kediaman mudah ini.

Melaporkan dari laman web rasmi Casas Cube, harga rumah jenis Casa Prefabricada adalah sekitar RM35520 tidak termasuk cukai.

Jom Baca : Cara Mengitung Kos Renovate Rumah agar Jimat Wang


Reka Bentuk Rumah Indah “Villa One” – EFFEKT

Villa One, reka bentuk rumah minimalis oleh studio reka bentuk EFFEKT yang berpangkalan di Copenhagen, Denmark.

Rumah minimalis ini bertujuan untuk keluarga yang mempunyai 1-2 kanak-kanak. Villa One mempunyai keluasan 136 m² dengan bentuk seperti kincir angin, yang terdiri daripada bilik keluarga, ruang makan, dapur, 3 bilik tidur, dan 2 bilik mandi.

Rumah minimalis yang indah ini tidak mempunyai koridor, memaksimumkan ruang sedia ada supaya ia dapat mengurangkan kos pembangunan.

Kos bina rumah paling murah minimalis ini juga direka untuk mengurangkan bunyi bising dari lebuh raya dan mempunyai reka bentuk teres yang cukup luas untuk berehat atau hanya menghirup udara segar.

Dengan tingkap dan pintu yang luas yang diperbuat daripada kaca, keamatan cahaya matahari yang masuk dipenuhi dengan baik.


Reka Bentuk Rumah Indah Lote 390 Erb Santiago

Firma seni bina Argentina Erb Santiago membina sebuah rumah dengan konsep yang indah dan mudah yang sangat cekap dari segi masa dan kos pembinaan.

Rumah yang indah dengan kos rendah ini mempunyai dua tingkat, dibina menggunakan rangka kayu di atas asas papak konkrit yang meluas ke dinding bangunan rumah dan garaj.

Garaj dengan kanopi yang diperbuat daripada bingkai kayu boleh diletakkan dua kereta.

Tingkat pertama terdiri daripada bilik keluarga, dapur, garaj, ruang makan, dan dua bilik mandi.

Terdapat 3 bilik tidur dan 1 bilik mandi di tingkat dua. Rumah minimalis Lote 390 yang indah juga dilengkapi dengan halaman belakang untuk bersantai yang bumbung dengan kanopi kayu seperti garaj.

Konsep dalaman minimalis dan moden menjadikan reka bentuk rumah yang indah ini lebih selesa untuk didiami.

Lantai dan perabot yang diperbuat daripada bahan kayu menguatkan kesan elegan rumah minimalis ini.

Jom Baca : Kos Rendah Rumah Bajet 5K, Mahu Tahu Rekanya ? Jom!


Reka Bentuk Rumah Indah “Mami House” – NOARQ

Mami House, reka bentuk rumah berbentuk kiub oleh arkitek Portugis José Carlos Nunes de Oliveira, adalah reka bentuk rumah yang indah yang ditujukan kepada pasangan baru dengan anggaran yang sangat terhad.

Rumah dengan keluasan 160 m² dengan dua tingkat yang diperbuat daripada bahan konkrit mempunyai 3 bilik tidur, 1 bilik mandi, dapur, dan bilik keluarga.

Untuk mengurangkan kos, rumah yang indah ini memanfaatkan kecekapan sumber dan bukannya menggunakan pelbagai bahan untuk penamat.

Bahagian dalaman minimalis dengan bahan kayu menjadikan kediaman ini lebih selesa.


Reka Bentuk Rumah Indah “Rumah MIMA” – Arkitek MIMA

MIMA House adalah rumah modular yang dicipta oleh firma arkitek Portugis MIMA Architects.

Membawa slogan “High End Made Simple”, rumah yang indah ini dengan bentuk segi empat tepat yang meliputi kawasan seluas 36 m² boleh dimiliki dengan hanya membelanjakan kereta keluarga untuk kereta keluarga.

Bahagian dalam Rumah MIMA ditutup dengan lantai kayu dan panel dinding dalaman diperbuat daripada bahan kayu, yang boleh dikeluarkan mengikut keperluan ruang pemilik rumah.

Panel dinding rumah juga boleh digunakan sebagai penutup tingkap jika anda memerlukan privasi atau mengelakkan cahaya matahari.

Rumah yang indah ini dikelilingi oleh kaca yang menguatkan kesan kemewahan dan memastikan keamatan cahaya yang masuk serta peredaran udara yang baik.

Jom Baca : 7 Ide Deko Ruang Tamu Rumah Kos Rendah di Malaysia


Reka Bentuk Rumah Indah “Rumah Kos Rendah” – Arkitek JYA

Rumah cantik dengan kos rendah yang dibuat oleh firma arkitek Korea Selatan, JYA Architects.

Rumah ini dibina dengan bahan-bahan murah termasuk bekas terpakai dan gelembung bungkus yang digunakan sebagai bumbung untuk pencahayaan pada siang hari.

Bahagian dalaman menggunakan lantai kayu untuk mengekalkan suhu bilik.

Bilik bilik dibuat dengan bahan kontena terpakai yang diubah suai mempunyai pintu kaca.

Dinding bangunan menggunakan bahan plastik terpakai kitar semula. Bahagian atas bekas yang digunakan untuk bilik kanak-kanak boleh digunakan sebagai bilik permainan untuk kanak-kanak.


Reka Bentuk Rumah Indah “Rumah Selamat Murah”

Happy Cheap House, dari nama yang sudah menandakan rumah ini bukan sahaja murah tetapi juga menyeronokkan.

Arkitek Sweden Tommy Carlsson adalah orang yang membuat reka bentuk rumah yang indah ini. Happy Cheap House adalah prototaip rumah dengan kos rendah dan ruang yang cekap.

Bangunan 110 m², yang mempunyai dua tingkat, terdiri daripada 2 bilik tidur dan lounge di tingkat atas.

Bahagian dalam rumah diperbuat daripada bahan papan lapis yang dilaminasi dengan bentuk geometri, menonjolkan keunikan dan seni bernilai tinggi.

Dinding dan asas diperbuat daripada konkrit dengan sentuhan cat luar putih. Di tingkat pertama terdapat dapur dan bilik keluarga yang bersambung.

Rumah yang indah ini mempunyai taman rumah kecil yang indah di belakang rumah.

Jom Baca : 10 Deco Rumah Kos Rendah 2 Tingkat Minimalis


Reka Bentuk Rumah Indah “Casa Caja” – S-AR

Rumah itu, yang diperbuat daripada adobe konkrit, adalah kerja firma seni bina S-AR.

Mempunyai kawasan bangunan seluas 110 m², untuk mengurangkan kos, lantai di dalam bilik tidak ditutup dengan bahan kayu atau seramik, hanya dinding konkrit dan konkrit bata yang ditinggalkan dengan warna kelabu semulajadi.

Casa Caja terdiri daripada dua tingkat. Tingkat pertama mempunyai dapur dan lounge yang dilengkapi dengan kaca besar untuk pencahayaan dan pemandangan serta bilik tidur. Di tingkat atas terdapat dua bilik tidur dan bilik keluarga.


Reka Bentuk Rumah Indah “Perumahan Bandar” – Reka Bentuk Am

Studio reka bentuk Jepun General Design membina sebuah rumah sederhana yang indah untuk keluarga 2 orang anak.

Bahagian luar rumah kelihatan seperti gudang dengan bentuk persegi yang membosankan dan dinding yang tidak dilicinkan dengan cat, tetapi bahagian dalam rumah sangat selesa untuk didiami.

Rumah yang indah ini terdiri daripada dua tingkat dengan lantai bahan kayu dan dinding dalaman yang ditampal dan dicat.

Tiada tingkap untuk bahagian depan rumah, tetapi terdapat atrium dan halaman terbuka di bahagian dalam rumah.

Pencahayaan semulajadi datang dari tingkap lebar yang dipasangkan sebagai bumbung. Di tingkat bawah terdapat dapur dan bilik keluarga. Di tingkat atas terdapat lounge dan tiga bilik tidur.

Dengan anggaran yang terhad, ternyata anda boleh mempunyai rumah impian yang selesa dan menyeronokkan untuk didiami.

Originally posted 2023-02-28 01:00:00.

Leave a Comment