Senarai Harga Kayu Cengal Malaysia Terkini

Kayu cengal adalah kayu keras tahan lama dengan ketumpatan 915 hingga 980 kilogram per meter padu yang biasanya digunakan dalam kerja pembinaan berat terutamanya pembinaan kapal, serta tiang, dan jambatan tanpa perlu dipelihara kerana tahan terhadap serangan anai-anai.

Ketahanan kayu cengal sebagaimana kayu jati iaitu disebabkan oleh bahan tahan lama semulajadi yang melindungi kayu teras.

Kayu, teras dan kulit mempunyai sejenis resin yang dikenali sebagai resin dan damar penak boleh digunakan dalam pembuatan varnis.

Ciri Kayu Cengal

harga kayu cengal 2020

Kayu cengal mempunyai ketinggian pokok boleh mencapai 130 cm batang silinder, bentuk berjalur, ketinggian mencapai 1.3 m regangan 2 m dan ketebalan 10 cm, tumpul dan cekung.

Tajuknya kecil separuh bulat dan cawangannya naik bukit.

Rantingnya bulat, daunnya bulat telur hujungnya runcing panjang, asasnya berbentuk pasak, simetri atau agak tidak simetri, permukaan atas apabila mengeringkan coklat, kelabu atau kelabu-coklat pada tulang tengah.

Pokok Cengal ini sering tumbuh di tebing sungai atau berdekatan dengan ketinggian 500 m.

Penyebaran pokok ini ke Thailand, Semenanjung Malaysia, Singapura, Sumatera, Jawa, Bali, dan pulau Borneo

Jom Baca Senarai Harga Kayu Belian Mengikuti Saiz di Malaysia sebagai perbandingan


Harga Kayu Cengal Malaysia

Kayu Cengal disukai oleh penduduk untuk membuat bot, mortar, dan roda penumbuk padi, kerana ia tahan lama dan tidak mudah pecah.

Banyak juga digunakan sebagai rasuk, tiang dan papan dalam pembinaan rumah dan jambatan atau sebagai rasuk sokongan di kedua-dua anah dan air.

Dan untuk harga kayu cengal dibezakan oleh gred dan saiz kayu, untuk itu di sini kami menyediakan beberapa senarai harga kayu cengal terkini di Malaysia. Jom simak senarai berikut ni.

Kayu CengalHarga
harga kayu cengal sekakiRM10 – RM145
harga kayu cengal 1 tanRM8,000 – 12,000

Senarai harga kayu cengal sangat sukar untuk mencari maklumat, sangat sedikit di google jadi kami minta maaf, kami hanya menemui dua senarai harga di atas, jika anda mempunyai maklumat yang lebih lengkap mengenai harga kayu cengal boleh dimaklumkan kepada admin, terima kasih.

Originally posted 2022-12-24 01:06:00.

Leave a Comment