[Terkini] Kos Hibah Rumah di Malaysia

Apabila waris meninggal dunia, pada dasarnya terdapat pemindahan hak daripada waris kepada waris.

Apabila peristiwa undang-undang berlaku yang mengakibatkan pemindahan hak, ia adalah masa pemerolehan hak kerana warisan menjadi objek cukai.

Memandangkan ahli waris mendapatkan hak secara percuma, adalah wajar untuk memperoleh hak kerana waris adalah objek cukai yang boleh dikenakan cukai.

Hibah Rumah dan Siapa yang Berhak

Hibah rumah adalah salah satu program bantuan sosial yang disediakan oleh kerajaan atau organisasi swasta kepada orang yang memerlukan.

Program ini bertujuan untuk membantu orang yang kurang bernasib baik memenuhi keperluan perumahan yang layak.

Hibah rumah boleh dalam bentuk menyediakan bantuan kewangan untuk membeli atau membina rumah, serta menyediakan akses kepada perumahan yang baik dan selamat.

Walau bagaimanapun, tidak semua orang layak mendapat hibah rumah. Program hibah rumah biasanya ditujukan kepada kumpulan orang yang berada di bawah garis kemiskinan atau tidak mampu atau membina rumah mereka sendiri.

Di samping itu, terdapat beberapa kriteria lain yang mesti dipenuhi, seperti umur, status kewangan, keadaan kesihatan, dan bilangan ahli keluarga.

Keperluan dan kriteria untuk mendapatkan hibah rumah mungkin berbeza-beza bergantung kepada program geran rumah yang ada dan syarat-syarat yang ditetapkan oleh pemberi.

Oleh itu, sebelum memohon hibah rumah, pastikan anda menyemak keperluan dan syarat yang diperlukan untuk memastikan bahawa anda memenuhi kriteria yang ditetapkan.

Jom Baca : [Terkini] 7 Plan Rumah 5 Bilik Kos Rendah


Proses Pengurusan Hibah Rumah

Proses memohon dan menguruskan hibah rumah di Malaysia melibatkan beberapa peringkat, antaranya:

1. Pendaftaran dan Pengesahan Kelayakan

Bakal penerima hibah rumah hendaklah terlebih dahulu memohon kepada agensi atau agensi kerajaan yang mengendalikan program hibah rumah.

Tambahan pula, institusi akan mengesahkan kelayakan bakal penerima, termasuk pengesahan pendapatan, pemilikan rumah, kesihatan, dan lain-lain.

2. Pemilihan dan Penentuan Penerima Hibah Rumah

Selepas melepasi peringkat pengesahan, agensi kerajaan akan membuat pemilihan bakal penerima hibah rumah yang memenuhi kriteria dan keperluan.

Kemudian, agensi itu akan menentukan penerima hibah rumah berpotensi yang layak mendapat bantuan.

3. Menandatangani Kontrak dan Perjanjian

Bakal penerima hibah rumah yang telah dipilih dikehendaki menandatangani kontrak dan perjanjian dengan agensi kerajaan.

Kontrak ini mengandungi perjanjian mengenai kewajipan dan hak bakal penerima rumah, seperti penyelenggaraan rumah dan keperluan lain yang mesti dipenuhi.

4. Memberi Bantuan

Selepas menandatangani kontrak, bakal penerima rumah akan diberi bantuan dalam bentuk rumah atau dana yang boleh digunakan untuk membeli atau membina rumah.

Selepas itu, bakal penerima rumah perlu membayar perbelanjaan pentadbiran dan kos lain yang berkaitan dengan pemilikan rumah.

Jom Baca : Cara Mengitung Kos Renovate Rumah agar Jimat Wang


Kos Hibah Rumah di Malaysia

Pecahan dan anggaran kos hibah rumah di Malaysia bergantung kepada beberapa faktor, seperti jenis hibah rumah yang diberikan, lokasi rumah, keadaan rumah, dan dasar kerajaan tempatan.

Secara umum, berikut adalah anggaran terperinci tentang kos yang mesti ditanggung oleh penerima rumah:

1. Yuran Pentadbiran

Yuran pentadbiran adalah yuran yang perlu dibayar oleh bakal penerima hibah rumah sebagai satu bentuk pengurusan dokumen dan pentadbiran lain. Anggaran kos pentadbiran antara RM200 hingga RM500.

2. Bayaran Sijil Tanah

Perlu membayar kos sijil tanah sebagai syarat pemilikan rumah. Anggaran kos sijil tanah antara RM200 hingga RM800.

3. Bayaran Penilaian Harta Pusaka

Penerima hibah rumah mesti membayar kos penilaian harta pusaka sebagai syarat mengukur nilai rumah. Anggaran kos penilaian aset antara RM150 hingga RM500.

4. Bayaran Penyesuaian Rumah

Menanggung kos menyesuaikan rumah sebagai syarat memperbaiki keadaan rumah. Anggaran kos menyesuaikan rumah antara RM2,000 hingga RM10,000.

5. Bayaran Eksais Tanah

Penerima hibah rumah juga perlu membayar duti eksais tanah sebagai satu bentuk cukai pemilikan rumah. Anggaran kos eksais tanah adalah antara 0.01% hingga 0.5% daripada nilai rumah.

Perlu diingat bahawa anggaran kos di atas adalah umum dan mungkin berbeza-beza bergantung kepada faktor-faktor yang disebutkan di atas.

Oleh itu, adalah disyorkan agar bakal penerima rumah berunding lebih lanjut dengan agensi atau agensi kerajaan yang menyediakan hibah rumah untuk mendapatkan anggaran kos yang lebih tepat.

Jom Baca : 7 Ide Deko Ruang Tamu Rumah Kos Rendah di Malaysia

Kesimpulan

Dalam artikel ini telah dijelaskan mengenai kos hibah rumah di Malaysia, termasuk butiran kos yang mesti ditanggung oleh penerima, dan anggaran kos yang mungkin berlaku.

Dapat disimpulkan bahawa mendapatkan hibah rumah bukanlah perkara yang mudah, kerana bakal penerima mesti memenuhi syarat yang ketat dan mesti bersedia untuk menghabiskan banyak wang.

Walau bagaimanapun, jika berjaya memenuhi keperluan dan mengikuti proses pemberian dengan baik, hibah rumah boleh memberikan manfaat yang besar kepada penerima, seperti percuma atau pada kos yang jauh lebih berpatutan daripada membeli rumah secara konvensional.

Sebaik-baiknya, bakal penerima hibah rumah berunding lebih lanjut dengan agensi atau agensi kerajaan yang menyediakan hibah rumah untuk mendapatkan anggaran kos yang lebih tepat.

Originally posted 2023-03-04 01:00:00.

Leave a Comment