[Terkini] 7 Plan Rumah 5 Bilik Kos Rendah

Sebuah rumah dengan kawasan tanah yang luas boleh mempunyai beberapa bilik sekaligus. Kita juga boleh mempunyai lebih banyak bilik.

Sebagai contoh, dengan mempunyai 5 bilik. Bilik ini biasanya diduduki bukan sahaja oleh keluarga nuklear, tetapi juga boleh diduduki oleh ibu bapa yang datang untuk menginap atau tetamu di dalam rumah.

Reka bentuk rumah 5 bilik ini juga mempunyai pelbagai jenis yang boleh kita gunakan sebagai inspirasi. Terdapat saiz yang luas, sederhana dan kecil.

Bagi rumah, ia boleh terdiri daripada 1 tingkat atau ia juga boleh menjadi rumah 2 tingkat. Untuk penempatan bilik, anda boleh melihat reka bentuk seperti berikut.

1. Reka Bentuk Rumah Tingkat 2, dengan 5 Bilik

Reka bentuk rumah ini juga menyesuaikan diri dengan tanah sedia ada. Jika tanah itu tidak besar maka kita boleh membina rumah tingkat.

Untuk tingkat pertama kita boleh meletakkan bilik tidur dengan jumlah 3 bilik, manakala untuk tingkat 2 kita boleh mempunyai 2 bilik dan bilik mandi adalah 1 keping.

Jom Baca : 9 Reka Bentuk Rumah Moden Kos Rendah Malaysia

2. 5 Bilik Reka bentuk Rumah dengan Penambahan Carport

Untuk tingkat pertama yang terdiri daripada bilik berfungsi dan ditambah dengan 2 bilik.

Di samping itu, terdapat juga dapur, ruang tamu dan ruang makan. Kemudian terdapat juga carport yang luas yang boleh memuatkan 2 buah kereta.

Bagi tingkat 2, ia terdiri daripada 3 bilik dengan penambahan 1 bilik mandi dan ruang untuk berehat.

3. Rekabentuk Rumah 5 Bilik Moden

Reka bentuk ini juga terdiri daripada 2 tingkat. Untuk tingkat pertama, ia terdiri daripada 3 bilik, dan 2 lagi bilik berada di tingkat atas.

Untuk seluruh bilik, anda harus menggunakan cat putih dan menggabungkannya dengan warna gelap.

Sementara itu, untuk penggunaan lantai, ia menggunakan warna kayu untuk memberikan kesan yang lebih hangat.

Jom Baca : Kos Rendah Rumah Bajet 5K, Mahu Tahu Rekanya ? Jom!

4. Desain Rumah 5 Kamar Elegan

Terdiri daripada 1 tingkat dengan warna coklat dan putih yang kebanyakannya menambah kesan elegan dan hangat.

Susun atur rumah 5 bilik ini kelihatan betul dan tidak menjadikan rumah terlalu lusuh walaupun ia mempunyai banyak sekatan.

5. Desain Rumah 5 Kamar hitam putih

Penggunaan warna hitam dan putih ini menjadi sangat dominan. Walaupun begitu, kesan yang disebabkan tidak terlalu membosankan kerana terdapat penambahan pintu dengan bahan kayu.

Tidak lupa juga untuk warna perabot yang kebanyakannya hitam dan putih.

Jom Baca : 10 Deco Rumah Kos Rendah 2 Tingkat Minimalis

6. Desain Rumah 5 Kamar 1 lantai

Walaupun ia terdiri daripada 1 tingkat, penempatan bilik-bilik ini agak kemas dan baik. Dalam reka bentuk ini, warna dominan adalah putih dan terang.

7. Desain Rumah 5 Kamar 3 lantai

Reka bentuk rumah 3 tingkat ini terdiri daripada 5 bilik. Tingkat 1 dipenuhi dengan runag tetamu dan satu bilik tidur. Selain itu, terdapat juga garaj kereta.

Kemudian untuk tingkat 2, kita boleh mengisi dengan 2 bilik tidur. Serta bilik mandi, di setiap tingkat terdapat satu bahagian.

Originally posted 2023-03-02 01:00:00.

Leave a Comment