10 Idea Rumah Kecil Tapi Cantik Di Malaysia

Bentuk rumah yang kecil tapi cantik sedang disayangi hari ini, jadi tidak menghairankan bahawa ramai orang berminat untuk menggunakannya.

Sebabnya, reka bentuk rumah ini direka dengan mudah, tetapi sebaliknya terdapat elemen hiasan yang dapat menjadikan visual kediaman kelihatan elegan.

Selain itu, kediaman reka bentuk kecil biasanya tidak memerlukan kos yang besar kerana mereka tidak menggunakan banyak elemen hiasan.

Jika anda berminat untuk membeli rumah dengan bentuk yang kecil tetapi cantik, berikut adalah beberapa inspirasi yang boleh dipertimbangkan.

Idea Rumah Kecil Tapi Cantik

Bagi sesiapa yang mengidamkan rumah yang cukup kecil, tetapi mungkin terjebak dengan idea, artikel ini adalah untuk anda. Mari kita mulakan!


1. Model Rumah Kecil Tetapi Indah

Untuk melahirkan model rumah yang mudah tetapi cantik, salah satu cara ialah menggunakan bumbung rata.

Sebabnya adalah kerana bumbung rata boleh menunjukkan rupa rumah yang lebih moden dan kontemporari. Sebaliknya, bumbung jenis ini menjadikan rumah kelihatan lebih mudah.

Jika anda ingin membawa reka bentuk rumah bumbung rata seperti gambar di atas, anda perlu menyaluti bahan bumbung dengan salutan kalis kebocoran supaya ia tidak mudah rosak.

Di samping itu, anda mesti membuat saluran air yang baik di atas bumbung, untuk mengelakkan banyak lopak apabila hujan.

2. Rumah kecil elegan 2 tingkat

Sekiranya tanah di dalam rumah tidak terlalu besar, reka bentuk rumah dua tingkat kecil berikut boleh digunakan sebagai rujukan.

Kerana rumah dua tingkat ini mempunyai banyak ruang, jadi ia boleh didiami oleh keluarga dengan beberapa anak.

Anda juga boleh membuat balkoni di tingkat dua yang boleh digunakan untuk cara berehat, sambil menikmati pemandangan luar.

Di Malaysia, rumah dengan reka bentuk ini agak mudah dicari.

3. Rumah kecil dengan Bahan Kayu

Bentuk rumah yang kecil dan elegan seterusnya menggunakan unsur kayu di muka bumi. Bahan kayu di muka depan menjadikan rumah kelihatan estetik dan lebih semula jadi.

Oleh itu, bagi anda yang mahukan rumah dengan gaya semula jadi, membina rumah kayu adalah pilihan yang tepat.

Satu lagi kelebihan bahan kayu, ia dikenali sebagai penebat semula jadi yang boleh menghalang konduktor haba. Dalam erti kata lain, rumah dengan bahan ini cenderung sejuk dan mesra alam.


Baca Pula


4. Rumah Jenis 21

Jenis rumah 21 adalah jenis kediaman terkecil dan minimalis. Dimensi rumah ini berkisar antara 3×7, 5.25×4, dan 6×3.5 meter. Rumah jenis 21 biasanya dibina di atas tanah seluas 50-60 meter persegi.

Rumah minimalis kecil ini kebanyakannya ditujukan untuk orang yang tinggal bersendirian atau keluarga muda yang baru berkahwin.

Menariknya, rumah jenis 21 boleh direka sedemikian rupa untuk kelihatan lebih baik dan lebih luas.

Sebagai contoh, anda boleh menggunakan batu semula jadi sebagai hiasan aksen di fasad, supaya rupa rumah lebih moden.

Untuk membuat rumah berasa lebih luas, cuba gunakan cat dengan warna asas seperti putih atau abu di bahagian dalam kediaman.

5. Rumah Kecil Kampung

Inspirasi untuk sebuah rumah yang ringkas tetapi indah di kampung ini, masih boleh kelihatan elegan selagi pemilihan reka bentuknya betul.

Sebagai contoh, seperti inspirasi di atas, bangunan rumah memang dibuat mudah dengan bahan kayu.

Tidak seperti rumah kayu sebelumnya, reka bentuk rumah ini disalut dengan cat hijau terang. Warna hijau menjadikan nuansa di sekeliling rumah sejuk.

Terutama dengan kehadiran taman yang subur di kawasan halaman depan kediaman, kesan sejuk yang tipikal dari kampung akan semakin dirasai.

6. Rumah Kecil Elegan Jenis 36

Sekiranya anda mempunyai anggaran yang terhad, anda boleh memilih bentuk rumah kecil tetapi cantik ini. Walaupun tidak terlalu luas, rumah jenis 36 ini masih kelihatan selesa dan elegan.

Perkara yang menjadikan rumah kelihatan lebih elegan ialah penggunaan dek bumbung di atas teres. Bukan itu sahaja, model bumbung ini menjadikan rumah kelihatan kukuh dan moden.

Hiasan lain adalah di dinding, yang menggunakan batu semula jadi dan cat berwarna lembut supaya ia kelihatan cantik dan bersih.

7. Rumah Elegan Kecil Jenis 45

Rumah jenis 45 biasanya mempunyai dimensi 6×7.5 atau 8×5.6 m², dan dibina di atas tanah seluas 96 m².

Untuk menjadikan rumah jenis 45 kelihatan elegan, anda boleh mulakan dengan memilih warna cat yang berhati-hati.

Warna cat yang disyorkan untuk rumah saiz itu ialah warna putih, abu atau monokrom.

Mengapa monokrom? Kerana, warna sesuai untuk pelbagai jenis rumah dan memaparkan kesan keanggunan.

8. Rumah Elegan Kecil Jenis 70

Rumah jenis 70 boleh menjadi model rumah sederhana tetapi kelihatan mewah, kerana rumah ini agak besar dan mempunyai tanah yang besar.

Terutama jika anda mempunyai tanah yang cukup di kawasan depan, tanah itu boleh digunakan untuk taman atau teres yang indah.

Selain digunakan sebagai kawasan hijau, anda boleh menghiasi halaman dengan kolam ikan dan menambah gazebos.

Jangan lupa, anda boleh membuat garaj atau carport minimalis untuk kawasan letak kenderaan.

Untuk pemilihan warna cat, kami mengesyorkan agar anda menggunakan warna neutral seperti putih supaya rumah berasa lebih luas.

9. Rumah Elegan Kecil Jenis 6×9

Reka bentuk rumah kecil cantik seterusnya mempunyai saiz 6×9 meter. Saiz sederhana dan cukup untuk keluarga dengan maksimum 2 kanak-kanak.

Rumah kecil dengan saiz ini, masih dapat kelihatan elegan dengan susunan kawasan fasad yang betul.

Sebagai contoh, anda boleh membuat dua tiang di teres untuk memberikan sentuhan mewah dan menawan di fasad.

10. Model Rumah Moden kecil

Inspirasi reka bentuk untuk rumah yang kecil tetapi elegan kemudian membawa konsep moden. Walaupun begitu, kesan moden kelihatan mudah kerana fasad tidak menggunakan banyak aksen hiasan.

Di samping itu, rumah ini mempunyai fasad yang menarik berkat kehadiran elemen hiasan dalam bentuk lampu LED di taman.

Selain itu, penggunaan lampu LED di taman menjadikan bentuk rumah yang kecil tetapi elegan ini sangat dekat dengan kesan futuristik.

Akhir kata

Dengan mengikuti 10 idea ini, anda boleh membina sebuah rumah kecil yang bukan sahaja cantik tetapi juga mengagumkan dari segi reka bentuk dan fungsi.

Jangan takut untuk menggabungkan idea anda sendiri untuk mewujudkan rumah impian anda.

Setiap inci ruang adalah berharga, dan dengan kreativiti, anda boleh mencipta sihir!

Leave a Comment