[Terkini] Cara Pasang Pagar BRC yang Betul dan Cepat!

Pagar BRC adalah sejenis pagar yang dicipta oleh sebuah syarikat pembinaan di Singapura yang mempunyai nama panjang British Reinforced Concrete.

Pagar ini sebenarnya diperbuat daripada besi konkrit yang mempunyai diameter antara 5mm-8mm, saiz diameter ini bergantung kepada ketinggian pagar (semakin tinggi pagar, semakin besar saiz diameter).

Bagaimana untuk memasang pagar BRC yang agak mudah dan mempunyai kesan yang kukuh, menjadikan pagar ini semakin banyak digunakan untuk rumah, bangunan atau pejabat.

Adakah anda berminat untuk memasang pagar BRC?

Bersantai, dalam artikel ini kita akan membincangkan cara memasang pagar BRC, tetapi sebelum itu anda juga mesti tahu tentang kelebihan pagar BRC.

Kelebihan Pagar BRC

Pagar BRC sememangnya sangat mudah digunakan, berikut adalah beberapa kelebihan:

1. Kuat dan Selamat

Pagar BRC mempunyai watak yang sangat kuat supaya apabila memasang ia tidak mudah meledingkan kerana ia diperbuat daripada keluli voltan tinggi gred U55 dengan voltan permit 2900kg / cm2 kira-kira 2.5 kali kekuatan besi biasa.

Profil segi tiga di bahagian atas dan bawah pagar BRC adalah lebih besar daripada pagar lain yang serupa yang hanya mempunyai lebar 6cm, manakala pagar BRC mempunyai lebar 10cm iaitu hampir 2 kali supaya pagar BRC mempunyai ketegaran yang lebih besar.

2. Tahan karat

Dalam proses penamat, pembuatan pagar BRC menggunakan 2 lapisan, iaitu galvanized dan electroplating.

Menurut penyelidikan dan ujian, salutan tergalvani mempunyai ketahanan terhadap karat selama lebih dari 10 tahun sebelum memerlukan penyelenggaraan / lukisan, jadi mereka sangat sesuai untuk memakai / memasang di kawasan menghakis seperti pantai, kawasan sulfur, atau berhampiran kilang.

Walaupun lapisan penyaduran elektrik mempunyai ketahanan kira-kira 2 tahun sebelum memerlukan penyelenggaraan / lukisan.

3. Ekonomis

Pagar BRC dengan salutan penyaduran elektrik dijual pada harga hanya RM. 70,92,- setiap 2.4m.

Di mana harga adalah yang paling murah berbanding dengan apa-apa jenis pagar, di samping itu, pemasangan menggunakan tiang BRC, pagar BRC boleh dibuka semula pada bila-bila masa tanpa merosakkan keadaan pagar BRC, supaya pagar dapat dengan mudah dipindahkan ke lokasi baru.

4. Model Minimalis Kemas

Pagar BRC adalah pagar minimalis yang telah wujud di Malaysia selama lebih dari 20 tahun dan masih memenuhi citarasa reka bentuk minimalis mengikut reka bentuk hari ini, iaitu dengan garis menegak dan mendatar yang menarik.

Pada sendi, kimpalan dihasilkan menggunakan mesin berkualiti tinggi untuk menghasilkan sendi yang kemas dan cantik.

5. Pemasangan Mudah

Pemasangan pagar BRC sangat fleksibel dan mudah, iaitu, ia boleh menggunakan tiang BRC yang sedia dipasang (lengkap dengan topi, bolt, u-clip, dan dok), disambungkan ke tetulang tiang konkrit untuk dibuang, atau diikat pada buasir konkrit siap.

Jom Baca : Senarai Harga Pagar Besi BRC Malaysia Terkini


Cara Pemasangan Pagar BRC

1. Penyediaan Tapak atau Tanah

Penyediaan tapak atau tanah di sini adalah: mengukur lokasi di mana pagar akan dipasang.

Kira ke dalam berbilang mata yang menyesuaikan dengan saiz pagar yang anda pesan.

Dengan cara itu anda tahu berapa banyak panel pagar dan tiang BRC diperlukan.

Bahagikan panjang tanah dengan menentukan titik yang akan dipasang pagar dan tiang BRC.

Sebagai contoh: pagar BRC 240cm + 5.8cm lebar. Angka itu ialah 5.8 untuk tiang 2 diameter atau 4.8cm untuk 1.5 in.

Jadi jarak setiap titik adalah lebar pagar ditambah lebar / diameter tiang. Lebih mudah untuk membahagikan perimeter tanah dengan 250 cm.

Jika perimeter tanah anda adalah 100 m (10,000 cm) maka bilangan pagar ialah 10,000 ÷ 250 cm = 40 keping. Dan tiang adalah 41 bar.

Pagar BRC atau pagar harmonica menamatkan penyaduran elektrik tergalvani atau standard ketinggian tergalvani panas bermula dari 90cm, 120cm, 150cm, 175cm, 190cm, 240cm setiap satu dengan lebar standard 240cm dan ketebalan besi antara 5mm, 6mm, 7mm dan 8mm.

Jika anda membuat tiang konkrit sendiri, anda boleh menetapkan sendiri lebar tiang yang dikehendaki.

Jom Baca : Senarai Harga Pagar Jaring Besi Malaysia

2. Cara Memasang Pagar BRC Dengan Membuat Penanda Untuk Pengorekan

Palamkan kayu sebagai penanda titik untuk digali lubang untuk tiang besi / penguatkuasa paip.

Apa yang perlu dipertimbangkan ialah kedalaman lubang yang digali sekurang-kurangnya 25cm dari permukaan tanah rata atau disesuaikan dengan keadaan tanah tempatan dan ketinggian tiang yang akan dipasang.

Sekiranya tiang lebih tinggi, sebagai contoh, ia mencapai 300cm, maka lebih baik dan lebih kuat yang tertanam di dalam tanah adalah 50cm.

3. Cara Memasang Pagar BRC Dengan Penanaman Tiang

Buat lubang yang digali untuk menanam tiang. Lebar penggalian adalah kira-kira 20cm – 30cm.

Sekiranya penggalian sudah siap, maka anda mesti meluruskan tiang dengan tali air dan menyokongnya dengan kayu batten supaya tiang tidak bergerak.

Luruskan beberapa tiang, dan kemudian lakukan pemutus dalam setiap penggalian dan tiang dengan tuangan konkrit.

Jom Baca : Senarai Harga Tiang Pagar Besi Terkini Malaysia

4. Cangkuk Pagar BRC

Selepas satu hingga beberapa hari penamat, pasang pagar BRC dengan menyambungnya pada tiang yang telah disediakan.

Cangkuk dan kunci menggunakan kacang, bolt, uclip / pengapit (aksesori tiang yang juga kami sertakan, termasuk penutup tiang).

Ini bertujuan bukan sahaja supaya pagar tidak mudah tercabut tetapi juga selamat daripada kerugian dan jenayah lain.

5. Cara Memasang Pagar BRC pada Tiang Konkrit

Jika anda membuat tiang anda sendiri, maka pagar BRC mesti ditanamkan pada tiang / tiang, sekurang-kurangnya 3cm.

Dan anda mesti menggunakan besi pendakap untuk tetulang tiang dengan kedalaman penggalian minimum 40cm.

Kemudian anda boleh melapisi tiang / tiang konkrit dengan panel komposit aluminium / alcopan, atau batu semula jadi untuk mencantikkan penampilan luaran bangunan anda.

Pemasangan pagar BRC memerlukan teknik dan alat yang betul untuk memastikan kualiti dan keselamatan.

Dengan mengikuti langkah-langkah yang betul dan menyediakan bahan dan alat yang diperlukan, anda boleh memasang pagar BRC dengan jayanya.

Mudah-mudahan, artikel ini telah membantu dan memberi anda maklumat yang berguna. Terima kasih kerana membaca artikel ini, semoga ia berguna.

Originally posted 2023-01-20 01:00:00.

Leave a Comment